Na minstens vier jaar onderzoek is het zo ver: je proefschrift is eindelijk klaar. Nu is het tijd om het proefschrift te drukken. Het is gebruikelijk om dat in de vorm van een boekje te doen. Je kan je proefschrift online opsturen naar de drukker. Die controleert je proefschrift-pdf en adviseert je bij het kiezen van het papier en de druk- en bindmethode. In dit artikel vind je meer informatie die je bij het drukken van je proefschrift kan helpen. Je eigen boekje uitgeven is immers niet iets wat je dagelijks doet!
Je proefschrift drukken: methoden
Er zijn verschillende manieren om je proefschrift te drukken:
- Offsetdruk – Een techniek die gebruikt wordt voor boeken, tijdschriften en kranten. Via een aluminium plaat wordt de inkt op een rubberdoek aangebracht. Die drukt de inkt vervolgens op het papier. De meeste proefschriften drukken we op deze manier.
- Digitaal drukken – Dit is vergelijkbaar met hoe je thuis een foto uitprint, alleen dan met de professionele printer bij de drukker. Deze techniek is voordeliger bij een lage oplage, omdat er geen technische handeling vereist is voordat het drukken gestart kan worden.
Wil jij je thesis printen in een oplage die hoger uitvalt dan 150? In dat geval is het economischer voor offsetdruk te kiezen.
Formaat proefschrift
Het meest voorkomende proefschriftformaat is 17 bij 24 centimeter. Dat zijn de afmetingen van één pagina (de bladspiegel). Als je daar van af wilt wijken, zul je rekening moeten houden met extra kosten.
Drukkosten proefschrift
Als je oplage rond de 150 schommelt en je niet zeker weet welk formaat je moet kiezen, kun je bij ons een vergelijkende offerte aanvragen van beide printtechnieken.
Drukken proefschrift: welk papier?
Je wilt je doctorale thesis drukken, maar welk papier kun je daar het beste voor kiezen? De meeste drukkers bieden verschillende soorten papier aan. Let bij het kiezen op de volgende punten:
- Dikte – De dikte van papier wordt uitgedrukt in het aantal gram per vierkante meter. Hoe zwaarder het papier, hoe minder transparant. Bovendien voelt zwaarder papier chiquer.
- Gestreken – Gestreken papier is behandeld met een krijtlaag, waardoor het oppervlakte gladder is, de inkt niet intrekt en de letters en afbeeldingen feller zijn. Ongestreken papier kan doffer overkomen.
- Houtvrij – Papier vergeelt onder invloed van lucht. Die vergeling is met name toe te schrijven aan de houtvezels. Houtvrij papier vergeelt minder snel.
Bindmethode
Je kunt je proefschrift op verschillende manieren laten inbinden:
- Genaaid gebrocheerd – Groepen van pagina’s worden slim gevouwen en aan elkaar genaaid. Dit resulteert in een duurzaam en soepel boek. Deze methode is wel vrij kostbaar.
- Gefreesd gelijmd / Perfectbind – De vouwvellen worden losgefreesd en de pagina’s als losse vellen in elkaar gelijmd. Nadeel van deze techniek is dat bladzijden sneller loslaten dan het geval is bij de andere twee technieken.
Meer weten over druktechnieken, papiersoorten en bindmethoden?
Informatieboek aanvragen
Vraag hier ons gratis informatie boekje aan!
Voorkant
De meeste promovendi laten de kaft van hun proefschrift lamineren, zodat de inkt niet afgeeft of beschadigd raakt. Je kunt meestal kiezen uit glans- of matlaminaat. Glanslaminaat maakt de kleuren rijker, maar matlaminaat ziet er – vooral bij de zwaardere onderwerpen – wat professioneler uit.
Daarnaast kun je met spot uv-lak een gedeelte van je kaft extra laten glanzen. De titel van je proefschrift knalt op die manier van de kaft. Praegen is een techniek om reliëf in de kaft aan te brengen. Dit komt vooral goed tot zijn recht bij klassieke letters. Wil je een proefschrift drukken? Wij helpen je graag!
Proefschrift bij ons gedrukt? Dan kunnen we de uitnodigingen voor jouw promotieplechtigheid ook meedrukken in de vorm van een boekenlegger.
Proefschrift als boek uitgeven
Je hebt je proefschrift als boek laten drukken. Het is mooi als die vervolgens ook als zodanig beschikbaar is. Een goede eerste stap is dan om een ISBN-nummer aan te vragen, zodat je in alle catalogi gevonden kunt worden.