Het ontwerpen van de voorkant van je proefschrift is eigenlijk niets anders dan een boekomslag maken. Je bent met veel zaken bezig geweest de afgelopen jaren, maar waarschijnlijk niet met ontwerpen.
Dit artikel geeft je tips en ideeën voor de voorkant van je proefschrift. Zo maak je met je promotieboek een goede eerste indruk.

Inhoud

Sommige universiteiten stellen inhoudelijke eisen aan je proefschrift: omslag, titelblad en register moeten bepaalde informatie bevatten. Bij de meeste universiteiten en bedrijven geldt dat echter niet
en mag je in ieder geval zelf bepalen hoe het ontwerp van je boek eruit komt te zien. Meestal worden alleen de titel, subtitel en de naam van de auteur afgedrukt. Je kunt er ook voor kiezen een korte introductie
op de achterkant te plaatsen en eventueel logo’s van je universiteit of je bedrijf in het ontwerp op te nemen.

Omslag proefschrift ontwerpen

Het omslagontwerp is het eerste wat mensen zien van je proefschrift. De omslag van je proefschrift vertelt de lezer impliciet waar het boek over gaat, zonder het onderwerp direct te benoemen. De voorkant van je proefschrift zet als het ware de toon voor het lezen.

Veel promovendi hebben vaak wel een foto of ander beeld in hun hoofd dat goed bij hun promotieonderwerp past. Je kunt ervoor kiezen een foto of een abstract beeld op de omslag van je proefschrift te plaatsen.

Omslag met foto

Kies een mooie foto in een hoge resolutie als basis. Meestal is het mooi als je een visuele metafoor voor je onderzoek kunt vinden. Denk bijvoorbeeld aan een foto van hoogspanningskabels als je proefschrift over de werking van zenuwen gaat.

Misschien heb je zelf al zo’n foto liggen. Zo niet, dan kun je zelf een foto maken. Als je geen goede fotograaf bent of gewoon niet over de juiste apparatuur beschikt, kun je een fotograaf vragen of door fotowebsites als Flickr bladeren. Als je daar een geschikte foto vindt, kun je contact opnemen met de maker en vragen of je zijn of haar foto mag gebruiken.

Abstracte omslag

Vind je geen geschikte foto, dan kun je ook voor iets abstracts kiezen. Wetenschappelijk onderzoek heeft vaak een abstract karakter, dus het is niet vreemd om de omslag van je proefschrift ook abstract vorm te geven. Je kunt inspiratie opdoen uit de belangrijkste grafieken of figuren in je werk. Door ver in of juist uit te zoomen kun je een interessante uitsnede maken die niet op de omslag van je proefschrift misstaat.

Omslag proefschrift (laten) uitwerken

Ben je handig met ontwerpprogramma’s als Photoshop of Illustrator? Dan kun je zelf de omslag maken.

Kun je niet met grafische programma’s uit de voeten? Dan kun je natuurlijk altijd een vriend, familielid of kennis vragen of hij je titelblad maken wil. Als je niet direct een ontwerper kent, kun je de opdracht op Ontwerpen voor Geld plaatsen. Daar zit meestal wel een ontwerper tussen die je voorkant ontwerpen wil. Meestal wordt je opdracht daar tegen een kleine vergoeding snel opgepakt en kun je nog kiezen uit meerdere ontwerpen ook.

Bedenk wel dat een goed ontwerp valt of staat bij een goede briefing. Omschrijf dus goed wat je wilt en uploadt ter inspiratie beelden die je zelf al hebt uitgezocht.

Klantenservice via WhatsApp

x
Voeg het nummer +31 6 82669216 toe aan de contactlijst van je smartphone en je kan ons via WhatsApp nog sneller bereiken.