De deadline voor het drukken van je proefschrift komt in de eindfase van je PhD-traject al snel dichterbij. Het proefschrift is het resultaat van jaren toewijding en hard werken. Naast de inhoud verdient de presentatie ook aandacht. In dit blog lees je alles wat je moet weten over het printen van je proefschrift, inclusief spoedopties en creatieve aanvullingen die je werk extra kunnen laten opvallen.
Wil je meer algemene informatie rondom je promotie?
Vraag dan ons gratis informatieboekje aan!
Vormgeving van het binnen- en buitenwerk
Als je proefschrift geschreven is, is het tijd voor de vormgeving. Dit omvat het binnenwerk en het omslag van het boek.
- Binnenwerk: de afbeeldingen, marges, regelafstand, lettertypes en de lay-out dienen leesbaar en professioneel te zijn. Dit kun je zelf doen in Word, Latex of InDesign. Maar het kan ook worden uitbesteed aan een grafisch designer.
- Omslagontwerp: de omslag is de buitenkant van je proefschrift. Het is het eerste wat mensen zien en waarmee je een goede eerste indruk kunt maken. Zorg ervoor dat je afbeeldingen relevant zijn aan het onderwerp van je proefschrift. Afbeeldingen dienen een directe link te hebben met de inhoud. Zorg ook voor hoge kwaliteit afbeeldingen en kleuren. Een professionele uitstraling is belangrijk om geloofwaardigheid en vertrouwen op te wekken bij de lezer. Bij tijdnood kun je een grafisch designer inschakelen. Meestal duurt het ongeveer drie weken om tot een definitief design te komen.
Welk papier en welk formaat voor het drukken van je
proefschrift?
Het meest gangbare formaat voor een proefschrift is 17 bij 24 centimeter. Promovendi hebben de keuze uit vier soorten papier voor het binnenwerk:
- G-print: dit papier is witter, gladder en heeft meer glans dan de andere drie papiersoorten. Het voordeel van deze papiersoort is dat deze de afbeeldingen en tabellen scherper laat uitkomen. Het merendeel van de promovendi kiest hiervoor.
- Woodfree offset: dit is het standaard printpapier dat je in printers vindt. Het is houtvrij, wat betekent dat het minder snel vergeelt onder invloed van lucht.
- Biotop: gemaakt van hout, dit papier heeft een gelere tint. Het is geschikt voor proefschriften die intensief worden gelezen. Fel wit papier kan de ogen vermoeien, omdat het meer licht weerkaatst, terwijl het gele Biotop-papier comfortabeler leest.
- Gerecycled; deze papiersoort is volledig gemaakt van gerecycled papier. Bij gebruik van gerecycled papier kan er enige variatie zijn tussen verschillende batches, wat betekent dat de consistentie niet altijd 100% gegarandeerd is. Kies je voor gerecycled papier, dan maak je voor een duurzame keuze.
Snel en professioneel: spoedopmaak en levering opties
Komt je deadline ineens dichterbij, dan kunnen we onderzoeken of het mogelijk is om de opmaak in korte tijd op te pakken en af te ronden; hiermee beschouwen we het als een spoedopdracht. De kosten worden op basis van snelheid en het uurtarief van de grafisch designer berekend.
Heb je haast met de levering? Dan heeft Ipskamp Printing de juiste oplossing. We kunnen je proefschrift binnen vier werkdagen leveren. Wel zijn er een aantal voorwaarden:
- Omslag is alleen mogelijk in zwart-wit of full colour.
- De bindingmethode is perfect binding.
- Je krijgt alleen een online proefdruk.
- De aanvraag van je order en het aanleveren van bestanden dient voor 9.00 uur ´s ochtends te worden gedaan.
- Dezelfde dag geef je akkoord op de online proefdruk.
- Correctie is niet mogelijk (als je correcties doorvoert, dan verandert de datum van levering).
- Benader ons om de additionele kosten en beschikbaarheid van deze express service te ontvangen.
Zo maak je je proefschrift mooier: verfraaiingsmogelijkheden voor je proefschrift
We kunnen verschillende speciale effecten op de omslag toepassen. De cover kan verrijkt worden met Spot UV-lak, pregen, laser cutting, een extra flap en foliedruk.
- Spot UV-lak: met Spot UV-lak kun je afbeeldingen en teksten glanzend en opvallend maken.
- Pregen: pregen, ook wel embossing genoemd, is een techniek waarbij bepaalde delen worden verhoogd of verdiept.
- Laser cutting: met laser cutting kun je letters of vormen in het omslag snijden. Dat zorgt ervoor dat je door bepaalde delen van je omslag heen kunt kijken. Denk bijvoorbeeld aan een hart dat op de tweede pagina staat en die je kunt zien, omdat er in de vorm van een hart een stuk uit het omslag is gesneden.
- Foliedruk: met foliedruk kun je een glanzende en metalen afwerking toevoegen aan bepaalde delen van het omslag. Dit kan in bijvoorbeeld goud, zilver of een andere kleur. Het geeft de omslag een luxe en elegante uitstraling en trekt onmiddellijk de aandacht van de lezer.
- Extra flap: een extra flap kan als ingebouwde boekenlegger dienen. Op de flap kan extra informatie, zoals het onderwerp of een slogan, worden toegevoegd.