Je proefschrift is goedgekeurd en de promotieplechtigheid is ingepland. Nu is het een kwestie van afronden. Je proefschrift opmaken, uitnodigingen versturen, een goede outfit uitzoeken… Het is nogal een omslag na drie jaar ieder woord op een weegschaaltje leggen.
De opmaak van je proefschrift is ook nog een behoorlijk karwei. Misschien heb je al een aantal proefschriften bekeken en een goed idee van jouw wensen. Misschien heb je nog wat inspiratie nodig. In dit blog geven we je tips voor de opmaak van je proefschrift.
In dit blog vind je tips voor de opmaak van je proefschrift. We vertellen je meer over:
- Programma’s voor de layout;
- Stijlen en overzicht;
- Lettertypes;
- Hulp bij de opmaak.
Wil je meer algemene informatie rondom je promotie?
Vraag dan ons gratis informatieboekje aan!
Layout beheren: welk programma?
Voor het opmaken van het proefschrift, kun je uit verschillende programma’s kiezen.
- Word, OpenOffice of Pages – Dit zijn de tekstverwerkers die de meeste mensen gebruiken en die je zelf waarschijnlijk ook het meest gebruikt. In principe kun je er een proefschrift mee opmaken, al vinden sommige mensen het erg frustrerend dat een programma als Word de opmaak van bepaalde stukken tekst uit zichzelf verandert.
- LaTeX – LaTeX is de grote tegenpool van Word. Met het gratis programma LaTeX werk je eigenlijk aan platte tekst tegen een programmeerlaag. Je kunt je documenten vaak alleen als pdf exporteren. Met LaTeX zien je documenten er zeer professioneel uit, maar om het programma te leren ben je veel tijd kwijt.
- QuarkXPress, InDesign – Dit zijn professionele opmaakprogramma’s die in reclamestudio’s gebruikt worden voor de opmaak van boeken en folders. Deze programma’s zijn visueler dan LaTeX, maar door de uitgebreide functionaliteit zo gecompliceerd dat het veel tijd kan kosten om de programma’s te leren.
Dit blog focust zich daarom meer op Word en soortgelijke programma’s.
Stijlen en overzicht
Voordat je aan je proefschrift begint, is het verstandig om te bedenken hoe het proefschrift er precies uit moet gaan zien. Welke lettertypen gebruik je? Hoe groot zijn de titels, koppen en subkoppen? Hoeveel witruimte wil je tussen een paragraaf en een subkop? Analyseer je ruwe tekst en noteer welke verschillende stijltypen je wilt gebruiken en hoe die er uit moeten zien. Die kenmerken leg je vast in stijlen. Op de website van Microsoft vind je een uitgebreide handleiding voor het opzetten en beheren van je stijlset.
Het is verstandig om in een apart document je stijlen in te stellen, zodat je de originele tekst niet kwijtraakt als er iets misgaat. Als je tevreden bent over de beschikbare stijlen in de style inspector, exporteer je de stijlen, start je een nieuw document en begin je met het samenstellen van het proefschrift door de tekst in het document te plakken en de juiste stijlen aan je tekst, titels en koppen toe te kennen.
Let op: zorg dat je de tekst altijd als platte tekst in het document plakt, omdat Word anders de stijlen van het bronbestand in de style inspector zal zetten.
Weet je naar welke koppen je inhoudsopgave moet verwijzen? Selecteer de stijlen van die koppen in het controlepaneel van de inhoudsopgave en Word zorgt automatisch voor het aanmaken en bijhouden van je inhoudsopgave. Thesis, scriptie of proefschrift: dat werkt altijd.
Een extra tip: niet alleen in je proefschrift maak je indruk met een constante lay-out. Proefschrift of presentatie, hou in al je materiaal vast aan de gekozen stijlen van je thesis.
Lettertype proefschrift
Vroeger werden bijna alle proefschriften geprint in een geschreefde letter. Dat hoeft tegenwoordig niet meer, al moet je er natuurlijk wel voor zorgen dat je proefschrift voor iedereen leesbaar is.
De meeste promovendi gebruiken een lettergrootte van 10pt voor de basistekst. Voor onderschriften wordt een lettergrootte van minimaal 7pt gebruikt. Dit zijn wel de minima: als letters kleiner worden, zijn ze niet langer goed leesbaar.
Een wat grotere regelafstand kan het leesgemak van het proefschrift flink vergroten omdat het de pagina’s rust geeft. Kies voor een regelafstand van minimaal 1,2 of een regelafstand van 1,5 voor comfortabele tekst.
Denk niet alleen na over het lettertype en de lettergrootte, maar ook over de kleur. Door een klein setje basiskleuren te kiezen en daar het hele proefschrift mee op te maken, creëer je eenheid in je verslag.
Hulp bij de opmaak
Bedenk voordat je het proefschrift gaat opmaken of je dat eigenlijk wel ziet zitten. Dagen met Word stoeien heeft alleen zin als het resultaat er ook naar is. Als je er tegenop ziet, of weet dat je niet zo handig bent met Word, kun je het beter uitbesteden. De kans is namelijk groot dat je achteraf spijt krijgt als het resultaat van vier jaar hard werken er niet uit ziet zoals je dat van tevoren in gedachten had.
Voor de opmaak van je proefschrift kun je een bevriende ontwerper vragen, maar je kunt ook bij ons terecht! Wij helpen je graag bij de opmaak. We bespreken samen je wensen en zorgen voor een mooi resultaat. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden!
Veel succes!