Als promovendus moet je regelmatig wetenschappelijke artikelen schrijven. Een wetenschappelijk artikel schrijven is echter nog niet zo makkelijk. Hieronder een aantal tips.

Het onderwerp

Uiteraard heb je al een onderwerp; het vraagstuk waar je onderzoek naar doet. Meestal is dat een onderdeel van een groter onderzoek. Zorg bij het schrijven van je artikel dat jouw stukje centraal staat.

Opzet wetenschappelijk artikelTips

Hoe je jouw artikel opbouwt, is deels afhankelijk van je vakgebied. Filosofen kiezen vaak voor literatuuronderzoek, terwijl natuurkundigen vaker voor experimenten kiezen. Even zien hoe een wetenschappelijk artikel ook alweer is opgebouwd? Lees dan Een wetenschappelijk artikel schrijven – richtlijnen en tips.

Taalkeuze

De taal waarin je jouw artikel schrijft, is afhankelijk van het wetenschappelijke tijdschrift dat je voor ogen hebt. In Nederland hebben veel wetenschappelijke magazines Nederlands als voertaal. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een buitenlands vakblad. Realiseer je echter wel dat je jouw artikel in foutloos Engels moet kunnen schrijven. Wil je één of meerdere Engelse wetenschappelijke artikelen schrijven, zorg er dan voor dat je de taal goed beheerst. Is een deel van je Engelse kennis weggezakt? Dan is het raadzaam een opfriscursus te volgen, of je werk in ieder geval – al dan niet tegen betaling – na te laten kijken door een native speaker.

Academisch schrijven? Tips en punten om rekening mee te houden

Of je nu in het Nederlands of Engels schrijft, er zijn een paar punten waar je bij het schrijven van wetenschappelijke artikelen rekening mee moet houden:

  • Houd rekening met de doelgroep en pas hier je schrijfstijl op aan
  • Behandel per alinea slechts één onderwerp
  • Gebruik specifieke woorden, in plaats van vage omschrijvingen. Dus niet: “de directeur sprak over verschillende voordelen van de diverse programmapunten” maar liever: “de directeur prees de nieuwe programmapunten”.
  • Vermijd open deuren.
  • Verwijder nietszeggende woorden: sommige schrijvers gebruiken woorden die veel lijken te zeggen, maar in wezen niets of nauwelijks toevoegen. Vermijd woorden als: een soort van, eigenlijk, in wezen, absoluut, met name, etc.

Heb je hulp nodig bij het opmaken van je proefschrift? Gebruik dan het infoboek van drukkerij Gildeprint, gespecialiseerd in het afdrukken van proefschriften. In het infoboek vind je alle ins- en outs over het publiceren van je proefschrift.

Klantenservice via WhatsApp

x
Voeg het nummer +31 6 82669216 toe aan de contactlijst van je smartphone en je kan ons via WhatsApp nog sneller bereiken.