Een goede referentielijst maken voor je proefschrift is monnikenwerk waarbij iedere punt en komma op de juiste plek moet staan. Hieronder een aantal tips voor het opstellen van een volledige en correcte referentielijst.

Met een Citation Manager je bronvermelding maken

Citation Managers zijn softwareprogramma’s om citatie-informatie en aantekeningen te verwerken. Hierin kun je alle door jou gekozen citaten opslaan en vervolgens snel weer terugvinden. Bovendien kun je de citaten automatisch aan je artikel toevoegen. Bekende Citation Managers zijn EndNoteRefWorks en Zotero. Deze werken als plug-ins samen met je tekstverwerker.

Kies een passende referentievorm3

Er zijn verschillende manieren om je bronnen te verwerken. Hieronder vind je een kort overzicht van de meest gangbare stijlen voor het verwerken van je bronnenlijst:

APA-stijl

De APA- stijl is ontwikkeld door de American Psychological Association en wordt vooral gebruikt binnen de sociale en natuurkundige wetenschap. Er zijn richtlijnen voor het verwerken van een citaat in de tekst, het gebruiken van iemands idee en het noteren van een bron in de bronnenlijst. Als je in jouw tekst een letterlijke citaat uit bijvoorbeeld een wetenschappelijk artikel in de stijl van APA bronnen wil verwerken doe je dat als volgt:

Voorbeeld van APA in de tekst:

Social media spelen een belangrijke rol bij de identiteitsvorming van jongeren (Verkerk en B. Bosch, 2009).

Lees meer over de APA-bronvermelding

Chicago-stijl

De Chicagostijl wordt vooral gebruikt bij economische wetenschappen en maakt veel gebruik van voetnoten. De Chicago-stijl kent twee versies; Chicago A en Chicago B. Chicago A is een notensysteem. De complete gegevens van een bron worden in de voet- of eindnoten genoteerd. Aan het eind van de tekst staat een bibliografie.  Chicago B is een auteur-datumsysteem. In de tekst wordt de achternaam van de auteur genoteerd en het publicatiejaar.

Voorbeeld van Chicago B in de tekst:

Social media spelen een belangrijke rol bij de identiteitsvorming van jongeren (Verkerk en Bosch 2009).

Lees meer over de Chicago-bronvermelding

Harvard-stijl

De Harvard-stijl is een auteur-datumsysteem en wordt veel gebruikt in de economische wetenschappen. Als je een bron op de Harvard-stijl in de tekst wilt verwerken, plaats je in de tekst tussen haakjes de naam van de (voornaamste) auteur en het publicatiejaar. In een aparte bronvermelding-sectie plaats je de volledige bronvermelding. Dit gebeurt in alfabetische volgorde.

Voorbeeld van Harvard-verwijzing in de tekst:

Social media spelen een belangrijke rol bij de identiteitsvorming van jongeren (Verkerk, 2009).

Lees meer over de Harvard-bronvermelding

Op zoek naar meer adviezen over het schrijven van je dissertatie? In het Infoboek van Gildeprint lees je tips voor het schrijven en opmaken van je proefschrift.

Klantenservice via WhatsApp

x
Voeg het nummer +31 6 82669216 toe aan de contactlijst van je smartphone en je kan ons via WhatsApp nog sneller bereiken.