De redacties van wetenschappelijke vakbladen stellen hoge eisen aan een publicatie en het opvolgen van hun adviezen kan veel tijd kosten2…Maar als je slim omgaat met de richtlijnen die peer reviewers hanteren, kan dat ook anders. Met de tips in dit artikel krijg je jouw artikel sneller gepubliceerd!

Verkort de peer-review-ronde met een goede basis

De meeste artikelen worden niet meteen gepubliceerd. Voordat een artikel daarvoor in aanmerking komt moeten peer reviewers je wetenschappelijk artikel beoordelen. Een peer review (betekenis: toetsing van een artikel door ervaren vakgenoten) wordt grondig aangepakt en kan daardoor maanden duren. Je kunt overbodige peer review rondes overslaan door basale zaken goed voor elkaar te hebben (bijvoorbeeld opbouw wetenschappelijk artikel, juiste citatiestijl, juiste lettertype en regelafstand, etc). Door deze richtlijnen op te volgen, heb je in ieder geval de eerste slag gewonnen. Informatie over de verschillende citatiestijlen, lees je op: Tips voor het opstellen van een referentielijst: Apa-, Chicago- of Harvardstijl.

Heb je jouw artikel eenmaal retour gekregen, verwerk dan de aantekeningen in een tweede versie en stuur die opnieuw naar het vakblad. Wellicht dat de redactie deze keer jouw artikel publiceren wil.

Laat je artikel nalezen door een andere onderzoeksgroep

Iedere schrijver krijgt last van schrijversblindheid. Vergeten punten, komma’s en zelfs hele zinsdelen worden soms over het hoofd gezien. Laat daarom het artikel door iemand anders lezen. Bij voorkeur aan iemand uit een andere onderzoeksgroep. Een lid van je eigen onderzoekgroep kan verblind worden door zijn eigen kennisachtergrond. Hierdoor loop je de kans dat belangrijke aspecten van het onderzoek die voor jou en jouw groepsgenoten vanzelfsprekend zijn, niet voldoende worden toegelicht.

Zorg voor een goede begeleidende brief

Houd bij het schrijven van je begeleidende brief rekening met de volgende punten:

  1. Zorg voor correcte en volledige contactgegevens
  2. Noteer het aantal woorden van je artikel
  3. Benadruk dat je artikel geschreven is conform de richtlijnen van het tijdschrift
  4. Ga je artikel niet promoten. Dit staat niet professioneel.
  5. Hou je brief kort en bondig.

Op zoek naar tips en tricks voor het schrijven van je proefschrift? Het infoboek van Gildeprint staat boordevol adviezen voor het schrijven en opmaken van je dissertatie.

Klantenservice via WhatsApp

x
Voeg het nummer +31 6 82669216 toe aan de contactlijst van je smartphone en je kan ons via WhatsApp nog sneller bereiken.