Een dankwoord is meestal niet verplicht, maar is meestal wel één van de meest gelezen pagina’s uit je proefschrift. Ga maar na: als mensen een proefschrift in handen krijgen, kijken ze altijd het dankwoord na op bekende namen. Sommigen bekijken het dankwoord alleen omdat ze verwachten zelf genoemd te worden. Wat als je hen vergeet? Al is het dankwoord als enige pagina niet in wetenschappelijke taal is geschreven, de gevoeligheid ervan maakt het schrijven lastig. In dit artikel vind je tips die je helpen bij het dankwoord schrijven.

Hoe schrijf je een dankwoord?

Proefschrift of niet, eindverslagen bevatten meestal een dankwoord. Mensen die vaak genoemd worden in dankwoorden zijn begeleiders, promotoren, collega’s, medestudenten en -promovendi, respondenten, familie en vrienden. Daarnaast worden ook personen genoemd die minder voor de hand liggen, zoals een vriendelijke administratiemedewerker, een behulpzame drukker of de schrijver van het proefschrift dat je gebruikt hebt als voorbeeld.

Dankwoord als je niet wilt bedanken

Maar wat doe je als je helemaal niet tevreden bent met de inbreng van één van je promotoren?
Het is de kunst iedereen te noemen, maar alleen te bedanken waar dank verschuldigd is. Het is immers je dankwoord. Voorbeeld daarvan is een co-begeleider die aan het begin van je promotie niet de kennis heeft gedeeld waar je behoefte aan had. Tegen het einde van je onderzoek trapt hij echter op de rem omdat hij vindt dat juist die kennis nog ontbreekt. Erg vervelend, maar hem weglaten uit je dankwoord is geen optie. Je weet nooit wanneer je weer met die persoon te maken krijgt.

Bedank iemand in zo’n geval omdat hij het proefschrift naar een hoger niveau heeft weten te tillen terwijl jij dacht dat je al klaar was. Dat is een positieve insteek en je bedankt diegene niet voor iets waar je hem geen dank voor verschuldigd bent.

Klantenservice via WhatsApp

x
Voeg het nummer +31 6 82669216 toe aan de contactlijst van je smartphone en je kan ons via WhatsApp nog sneller bereiken.