Promoveren is een investering. Tijdens je onderzoek moet je het doen met een relatief laag salaris, terwijl je vrij veel kosten maakt. Vooral om je promotie af te ronden zul je in de buidel moeten tasten. Denk bijvoorbeeld aan de drukkosten van je proefschrift en de receptie na de promotieceremonie. Gelukkig zijn studiekosten aftrekbaar van de belasting en kun je voor de drukkosten van je proefschrift een sponsor zoeken. In dit artikel vind je enkele praktische tips om de kosten van je promotie te drukken.

Sponsoring proefschrift zoeken

Geld

De kosten van je promotie kun je laag houden door een sponsor te regelen en kosten als aftrekposten op te geven

De drukkosten van je proefschrift zijn vaak aanzienlijk. Het is daarom fijn als een bedrijf of organisatie je proefschrift wil sponsoren. Een potentiële sponsor benader je met een sponsorbrief. Voorbeeld van een goede potentiële sponsor is bijvoorbeeld een energiemaatschappij die investeert in groene energieopwekking. Als je proefschrift gaat over duurzame energie is het voor het bedrijf interessant zijn naam er aan te verbinden.

Sponsoren zoeken kan lastig zijn. Als je niet goed weet waar je moet beginnen met sponsoren zoeken, kan je bij de Vereniging van Fondsen het fondsenboek bestellen of het gratis inkijken op je universiteit. De vereniging heeft in het boek alle fondsenprojecten verzameld, waarvan er ongetwijfeld enkele aansluiten bij je proefschrift. Als je begint met de sponsorbrief schrijven, denk dan goed na over de relevantie van jouw onderzoek voor het bedrijf of de organisatie. Ook zou je kunnen zoeken naar beurzen of subsidie voor je proefschrift op de website van Nuffic.

Belasting: studiekosten en aftrekposten
Studiekosten die je maakt tijdens je promotie kun je voor een groot deel aftrekken van de belasting. Studiekosten die je kunt opgeven zijn:

De kosten voor het voorbereiden en drukken van je proefschrift. Let op: je mag alleen het bedrag aftrekken voor het minimale aantal exemplaren dat door de universiteit gevraagd wordt. Omdat de kosten voor het bijdrukken van exemplaren in het geval van offsetdruk laag zijn (meer informatie), kun je het grootste gedeelte van de drukkosten dus opgeven.

  • Kosten voor ISBN-registratie, literatuur en telefoon.
  • Verzend- en verpakkingskosten van je proefschrift.
  • Kosten ten behoeve van de promotiecommissie.
  • Alle kosten die rechtstreeks verbonden zijn aan de promotieceremonie. Denk dan aan de reiskosten, huur van de zaal en kosten van gelegenheidskleding (voor jou en je paranimfen).
  • De receptie na afloop van de promotie.

Er zijn wel enkele eisen aan het aftrekken van deze uitgaven. Zo moeten ze door jou of je fiscale partner zijn gedaan. Daarnaast moet het totale bedrag dat je wilt aftrekken hoger liggen dan € 250 (sinds 2012). Als je voor deze uitgaven al een vergoeding ontving – bijvoorbeeld uit een beurs of een fonds – moet dat bedrag van je totale uitgaven worden afgetrokken voordat je het aftrekt bij de Belastingdienst.

Aftrek studiekosten die niet worden geaccepteerd, zijn:

  • Je studeerkamer
  • Kosten van je promotiediner of feest.
  • Fotoreportage
  • Reis- en verblijfskosten

Klantenservice via WhatsApp

x
Voeg het nummer +31 6 82669216 toe aan de contactlijst van je smartphone en je kan ons via WhatsApp nog sneller bereiken.