Je proefschrift verdedigen is de laatste stap naar een academische titel en voor velen ook de zwaarste stap. Sommige mensen klappen dicht als ze voor een groep mensen 4moeten spreken of beginnen te ratelen. Zorg er daarom voor dat je goed voorbereid bent. Heb je moeite met het spreken in het openbaar? Tips om jouw verdediging vlekkeloos te laten verlopen, lees je hier.

  1. Spreek duidelijke taal

Wanneer je jouw onderzoek gaat verdedigen, luisteren niet alleen academici mee, maar ook familie en vrienden. Zorg ervoor dat je niet teveel jargon gebruikt. Als je dat toch doet, maak meteen kort duidelijk wat een vakterm betekent.

  1. Gebruik metaforen

Metaforen kunnen je verhaal in een klap duidelijk maken. Stel, je wil aantonen dat een bepaalde beroepsgroep op zoek is naar een oplossing die ze eigenlijk al in huis heeft. Dan kun je het voorbeeld geven van de verstrooide professor die zijn bril zoekt, terwijl hij hem eigenlijk op zijn hoofd heeft. Je kunt ook beeldmateriaal kiezen. Dit is meestal krachtiger.

  1. Ontwikkel je eigen presentatiestijl

Iedereen heeft zijn eigen manier van presenteren. Zorg ervoor dat jouw stijl dicht bij jou staat. Als je normaal gesproken rustig praat met weinig gebaren, ga dan niet ineens geforceerd gebaren gebruiken. Je kunt speciale presentatietrainingen volgen waar je leert om je eigen presentatiestijl te ontwikkelen.

  1. Maak een video-opname

Een video-opname kan confronterend zijn, maar is uiterst effectief. Door jezelf terug te zien, ontdek je meteen wat je sterke en zwakke punten zijn. Noteer wat je wilt veranderen en oefen daar net zo lang mee totdat je het beoogde resultaat hebt gehaald.

  1. Last van spreekangst? Tips tegen plankenkoorts!

Oefening baart kunst. Dat geldt ook voor mensen met plankenkoorts of spreekangst. Door veel te oefenen wordt het spreken in het openbaar makkelijker. Vraag daarom aan vrienden, familie of je paranimfen of ze jouw verdediging willen aanhoren en waar nodig feedback willen geven. Veel mensen houden sowieso een proefpromotie met collega’s; maak daar gebruik van! Ondanks het vele oefenen, kun je voor je verdediging nog steeds nerveus zijn. Wat helpt tegen zenuwen? Je kunt van tevoren ademhalingsoefeningen doen. Op deze manier zorg je ervoor dat je rustig blijft.

Hier nog een aantal tips voor een presentatie. Bedenk altijd dat:

  • Iedereen het spannend vindt om voor een groot publiek te spreken;
  • Jij de expert bent die alles over het onderzoek weet;
  • Jij niet centraal straat, maar je onderzoek. Jij mag het gevoel hebben dat iedereen naar je trillende handen zit te kijken, de meeste mensen zijn bezig met wat je te vertellen hebt. Zodra je jouw focus op jouw verhaal legt, laat je jouw zelfbewustzijn los en daarmee ook je spreekangst.

Als je proefschrift er goed uitziet, straalt dat op jouw af. Met het Infoboek van Gildeprint weet je precies hoe je jouw dissertatie professioneel opmaakt.

Klantenservice via WhatsApp

x
Voeg het nummer +31 6 82669216 toe aan de contactlijst van je smartphone en je kan ons via WhatsApp nog sneller bereiken.