6Je doctors-titel na promoveren opent deuren in zowel de wetenschap als het bedrijfsleven. Wil je een carrière in de wetenschap, waar onderzoek en theorie centraal staan of kies je voor een functie in het bedrijfsleven, waarbij je jouw kennis praktisch kunt toepassen? In dit artikel lees je waar je rekening mee moet houden.

Beschikbare vacatures

Het aantal beschikbare functies binnen de wetenschap is beperkt. Van alle promovendi krijgt slechts 20% een aanstelling bij een universiteit, ruim 70% komt terecht in het bedrijfsleven. De analytische en organisatorische vaardigheden waarover promovendi beschikken, komen vooral in management- en overheidsfuncties goed van pas. Ga voor wetenschappelijke vacatures naar academictransfer.nl of euraxess.nl. Zorg voor een stevig wetenschappelijk cv. Naast het doorspitten van vacaturesites, is het verstandig om te netwerken. Dit doe je met name op conferenties en congressen over jouw vakgebied.

Salaris wetenschappelijk onderzoeker

Wie een academische functie heeft, ontvangt een goed salaris. Het gemiddelde bruto maandsalaris van een ervaren wetenschapper in Nederland is 3985 euro. Wil je weten hoeveel je als manager in het bedrijfsleven kunt verdienen of wat je mag verwachten als universitair docent? Salaris-feiten lees je op loonwijzer.nl

Bedrijfscultuur

Houd bij je keuze rekening met het type bedrijfscultuur dat bij je past. Werken bij universiteiten vergt een andere houding dan werken bij een familiebedrijf. Universiteiten zijn vaak gebonden aan een traditie van formele regelgeving, waardoor je regelmatig te maken krijgt met bureaucratische praktijken. Commerciële bedrijven passen hun richtlijnen eerder aan als de situatie daarom vraagt. De bureaucratie is hier daarom minder.

Als je de arbeidsmarkt gaat betreden, is je proefschrift je laatste wapenfeit. Zorg dat deze er piekfijn uitziet, zodat je er indruk mee maakt tijdens je sollicitaties. Gildeprint is gespecialiseerd in het drukken van proefschriften en kan je helpen jouw dissertatie professioneel op te maken.

Klantenservice via WhatsApp

x
Voeg het nummer +31 6 82669216 toe aan de contactlijst van je smartphone en je kan ons via WhatsApp nog sneller bereiken.