De cover van je proefschrift is het eerste wat de lezer ziet. Het wekt een positieve eerste indruk. Of juist niet… Daarom is het belangrijk om goed na te denken over hoe je omslag eruit ziet. Dit kun je op allerlei manieren doen. Zo kan een sprekende afbeelding of opvallende tekst direct de aandacht van de lezer trekken. Maar hoe ontwerp je een cover voor jouw proefschrift?
Met behulp van een afbeelding, een pakkende tekst of door gebruik te maken verschillende kleuren, kan je jouw cover goed vormgeven. Wanneer je hier geen ervaring mee hebt, kan het erg lastig zijn om een bruikbare en mooie cover te ontwerpen.
In dit blog vind je tips voor de opmaak van de cover van je proefschrift. We geven onder andere tips over het volgende:
- Inhoud
- Omslag proefschrift
- Lettertypes en groottes
- Software om te gebruiken
Wil je meer algemene informatie rondom je promotie?
Vraag dan ons gratis informatieboekje aan!
Inhoud
Op de cover van een proefschrift vind je normaal gesproken de titel, de subtitel en de naam van de auteur. Ook op de rug van een proefschrift staat vaak de titel en de naam van de auteur. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een korte introductie op de achterkant te plaatsen. Daarnaast kun je de achterzijde nog voorzien van een logo en/of afbeelding. De mogelijkheden voor je cover zijn eindeloos. Je kunt verschillende elementen met elkaar combineren. Zorg ervoor dat het past bij jou en het onderwerp van je proefschrift.
Omslag proefschrift
Het omslag van je proefschrift is het eerste dat de lezer ziet. Je kunt het bescheiden houden maar ook flink uitpakken. Het hangt af van de indruk die jij wilt maken.
Het omslag bevat altijd de titel van je proefschrift. Daarnaast kun je een mooie afbeelding toevoegen om de aandacht te trekken. Kun je geen passende afbeelding vinden? Laat dan een afbeelding, geheel naar jouw wensen, opmaken of gebruik eigen foto’s. Je kunt er ook voor kiezen om een rechtenvrije foto te downloaden. Gratis of betaald.
Een aantal websites waarop je gratis rechtenvrije (stock)foto’s kunt downloaden zijn:
Lettertypes en groottes
Voor het kiezen van het lettertype is het belangrijk dat deze goed leesbaar is. Tegenwoordig wordt er meer gebruik gemaakt van lettertypes zonder schreven, deze zijn voor ons brein beter leesbaar. Dit geldt ook voor de lettergrootte. Als je een te groot lettertype kiest, zou dit kunnen zijn omdat je ervoor kiest het boek te schrijven voor slechtziende mensen. Het meest voorkomende is een grootte van 10 pt voor de basistekst in een boek en op de achterkant.
Voor de grootte van de titel zijn geen gebruikelijke regels. Ga gerust op je gevoel af. Zorg dat je bij de titel rekening houdt met het beeld op de cover. Deze moet namelijk nog wel goed zichtbaar blijven.
Software om te gebruiken
Eén van de meest gebruikte programma’s om teksten te verwerken is Word. Waarschijnlijk gebruik je dit programma zelf ook regelmatig. Het nadeel van dit programma is dat de tekst soms uit zichzelf verspringt en je het daardoor nog niet zo krijgt zo je het graag zou willen. Om dit te voorkomen kun je een opmaakprogramma als InDesign gebruiken.
InDesign is een professioneel opmaakprogramma dat vaak wordt gebruikt in het grafische vak of door ontwerpbureaus. Indesign is erg visueel door de uitgebreide functionaliteiten. Daardoor kost het soms veel tijd om dit programma onder de knie te krijgen.
Wanneer je de cover zelf gaat opmaken dien je rekening te houden met de dikte van de rug. Je moet hiervoor de rugdikte berekenen. Door het invoeren van het aantal pagina’s, de papiersoort en bindwijze berekent onze rugdikte calculator de rugdikte voor je. Je vind de calculator op de pagina over het opmaken van een proefschrift.
Hulp nodig bij het ontwerpen van je cover?
Wij helpen je graag! Dit kunnen wij op meerdere manieren:
- Je maakt de cover van je proefschrift zelf op. Hou in dit geval rekening met de aanleverspecificaties en marges. Deze staan beschreven in ons informatieboekje. Kom je ergens niet uit? Laat het ons gerust weten, dan spreken we het samen door.
- Gildeprint verzorgt de opmaak van de cover. In dit geval lever je ons een afbeelding voor de cover aan. Je informeert ons over de verdere toevoegingen op de cover en wij gaan voor je aan de slag. We maken er, in overleg met jou, een mooi geheel van.
- We starten een creatief vormgevingstraject op voor een verbluffende cover. Indien je een bijzondere wens hebt en wilt dat je cover een ware eye-catcher wordt, starten wij een creatief traject op. We koppelen je aan een van onze ervaren vormgevers die jouw wensen gaat vormgeven.
Ons gezamenlijke doel is een proefschrift om trots op te zijn! Wil je meer weten over de mogelijkheden die we bieden? Neem gerust contact met ons of vraag vrijblijvend een offerte aan.